Szlaki Tatarskie to szereg miejscowości podlaskich związanych historycznie, architektonicznie oraz współcześnie z kulturą tatarską w Polsce.

Szlak Tatarski Duży

Długość szlaku – 57 km, oznakowany jest kolorem zielonym. Przebieg szlaku: Sokółka – Bohoniki – Stara Kamionka – Wierzchlesie – Talkowszczyzna – Nowa Świdziałówka – Nietupa – Kruszyniany. Szlak usytuowany jest wśród Wzgórz Sokólskich oraz fragmentu Puszczy Knyszyńskiej. Wiedzie przez dawne folwarki tatarskie nadane w 1679 r. Tatarom przez Jana III Sobieskiego do Kruszynian.

Atrakcje

Co można zobaczyć na szlaku? W miejscowości Sokółka na zwiedzających czekają m.in. muzeum regionalne, rynek miejski, klasycystyczny kościół pw. św. Antoniego oraz Cerkiew pw. Aleksandra Newskiego. Następnym przystankiem są Bohoniki. Znajduje się tam drewniany meczet zbudowany w 1883 roku i istniejący od 3 wieków cmentarz – mizar. Ostatni punkt trasy to Kruszyniany. Znajdziemy tam najstarszy meczet w Polsce. Będąc w okolicy warto odwiedzić Rezerwat Nietupa w Krynkach. W Puszczy Knyszyńskiej wiele się dzieje. Regularnie organizowane są tam wystawy, warsztaty  itp. Wszystkie trasy oraz bieżące wydarzenia znajdziecie tutaj.




Szlak Tatarski Mały

Długość szlaku – 19 km, oznakowany kolorem niebieskim. Przebieg szlaku: Kruszyniany, Józefowo, Królowe Stojło i Waliły-Stacja.Szlak łączy miejscowości związane z osadnictwem tatarskim na Podlasiu (Kruszyniany, Józefowo) z miejscowościami związanymi z wydarzeniami z okresu powstania styczniowego (Królowe Stojło, Stacja Waliły).

Kuchnia Regionu

Miłośnicy dobrej kuchni z pewnością się nie zawiodą 🙂 Kuchnia regionalna opiera się w znacznym stopniu na daniach z ziemniaków. Niesłabnąca popularnością cieszy się zarówno wśród przyjezdnych jak i mieszkańców babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana. Osobnym wątkiem kulinarnym jest kuchnia tatarska. Jedna z potraw, pierekaczewnik, za sprawą liderki kuchni tatarskiej, Dżenetty Bogdanowicz (właścicielki Tatarskiej Jurty), została wpisana na listę na Listę produktów tradycyjnych. Listę miejsc gdzie możecie zjeść oraz kupić tradycyjne przysmaki znajdziecie tutaj 🙂 

Tatarska Jurta

Wyjątkowa Agroturystyka w Kruszynianach oferowała niepowtarzalny klimat. Była to możliwość zatrzymania się u prawdziwych Tatarów i skosztowania przygotowanych przez tatarskie gospodynie: kołdunów, pierekaczewników, trybuszoków oraz wielu innych smacznych potraw spotykanych obecnie jedynie w domach tatarskich. Dokładnie rok temu w obiekcie wybuchł pożar, niszcząc wszystko. Dzięki pomocy ludzi z całego kraju, Jurta powstaje na nowo. Mamy nadzieję że już niedługo będzie można wpaść tam na obiad lub zatrzymać się na kilka dni. To prawdziwa kolebka tatarskiej kultury.

Szlaki Tatarskie to idealna opcja na zapoznanie się z wpływem innej kultury na nasz kraj. Obowiązkowy punkt wizyty na Podlasiu!

Komentarze

komentarzy