Szlak Oscypkowy jak zapewne łatwo zgadnąć, to szlak prowadzący przez miejsca gdzie możemy nabyć certyfikowane oscypki. Prowadzi przez Podtatrze, Podhale i polski Spisz. Widok owiec pasących się na zielonych łąkach, na tle gór zawsze chwyta mnie za serce.

Grzegorz Pakuła, portaltatrzański

Oscypki to tradycyjne, góralskie sery, produkowane z mleka owczego a następnie wędzone. Historia Tatrzańskiego pasterstwa wiąże się nieodłącznie ze wschodnimi Karpatami. To właśnie stamtąd na przełomie XIV i XV wieku przywędrowały z Siedmiogrodu aż na Podhale które przyniosły ze sobą plemiona Włochów. Ich folklor zdominował tutejszą kulturę osadników, którzy chcąc nie chcąc przejęli od przybyszów także gospodarkę pasterską. Produkować je można tylko od maja do czerwca, w okresie dojenia owiec, a sprzedawać do końca października. Każdy ser kupiony poza tym okresem, nie jest prawdziwym oscypkiem! Z pewnością swojego najlepszego jadłam na Rusinowej Polanie, zdecydowanie warto było tam po niego iść. Inne bacówki na pewno są godne uwagi, mam nadzieję niebawem zawitam ponownie w Tatry to zrobią Wam dokładną relację. Oczywiście jestem wielką fanką tego przysmaku 🙂

Od 2007 roku chroni go Prawo Unijne, przepisy oczywiście dokładnie określają parametry oscypka: kształt, wagę a także tereny na którym może być wytwarzany.  Charakterystyczne wzory odciskane są w rozszczepialnej drewnianej foremce, tzw. “oscypiorce”, od której wywodzi się nazwa oscypek. 

Jakie są cechy prawdziwego oscypka? 

  • Kształt i wygląd: kształt osełki – wrzecionowaty, środkowa część walcowata, o średnicy od 6 do 10 cm, zdobiona wypukłymi i wklęsłymi wzorami, 2 części stożkowe gładkie, mogą być na końcach zdobione (cechowane)
  • Skórka:  gładka, elastyczna. Dopuszcza się lekką chropowatość – nieznaczne nierówności i pęknięcia nie sięgające miąższu, nieznaczną dwubarwność skórki lub jej niepełne dobarwienie,
  • Oczkowanie: oczka drobne, nieliczne, międzyziarnowe,
  • Smak i zapach: smak i zapach wędzenia, pikantny, dopuszcza się lekko słony,
  • Konsystencja:  miąższ elastyczny, dopuszcza się lekko miękki, lekko twardy, lekko słony,
  • Barwa: lekko kremowa, przy skórce nieco ciemniejsza – dopuszcza się białą oraz znaczne ściemnienie przy skórce.

Szlak oscypkowy to bez wątpienia gwarancja jakości oraz wierności tradycji. Dokładną listę miejsc ze szlaku znajdziecie tutaj, oczywiście inne atrakcje w okolicy znajdziecie w zakładce małopolska 🙂

Komentarze

komentarzy